Welke zoetigheden zijn halal? Een eenvoudig te begrijpen uitleg.
Als moslim in Duitsland staat men vaak voor de uitdaging om te bepalen of snoep halal - dus volgens de islamitische wet toegestaan - is of niet. In dit artikel wordt duidelijk uitgelegd welke levensmiddelenadditieven in snoep verboden (haram) zijn voor moslims. Zo kunnen ouders ontdekken welk snoep moslimkinderen mogen eten, bijvoorbeeld voor een verjaardagsfeestje.
In principe is alles wat niet expliciet verboden (haram) is, toegestaan (halal) in de islam. Welke ingrediënten in snoep zijn expliciet verboden en mogen moslims dus niet eten? Een overzicht:
- Varkensgelatine
- Karmijn (E120)
- Schellak (E904)
- Cysteïne (E920/921)
- Ethanol (alcohol)
- Kruisbesmetting
Varkensgelatine - het bindmiddel voor snoep
Gelatine wordt bij de productie van snoep gebruikt om het te laten geleren en een bepaalde textuur te verkrijgen, en als bindmiddel. Gelatine wordt gemaakt door botten, huiden, pezen, kraakbeen en banden van dieren uit te koken. In Europa is 80 % van de voedingsgelatine afkomstig van varkens en komt zo in snoep terecht. Dit is problematisch voor moslims, omdat de Koran de consumptie van varkensvlees uitdrukkelijk verbiedt. In soera 5, vers staat hierover:
„Het is jullie verboden (om te eten) wat gestorven is, bloed, varkensvlees en dat waarover een andere (naam) dan die van Allah is aangeroepen, en (het eten van) verstikten, doodgeslagenen, degenen die door een val om het leven zijn gekomen of degenen die zijn gestoken, en wat door een wild dier is verscheurd – …“
Als alternatief kan rundergelatine in snoep worden gebruikt. Rundergelatine is echter pas geschikt voor moslims als de gelatine afkomstig is van een rund dat volgens islamitische voorschriften is geslacht.
Een ander alternatief zijn snoepjes die volledig gelatinevrij zijn. Waarom veganistische snoepjes echter niet automatisch halal zijn, beschrijven we in dit artikel.
Karmijn (E120) - de kleurstof uit luizen
Karmijn is een levensmiddelenadditief dat wordt verkregen door luizen te drogen en te koken. De daarvoor gebruikte vrouwelijke luizen komen uit Midden-Amerika en worden cochenilleluizen genoemd. Karmijn wordt in snoep gebruikt als rode kleurstof. Daarbij moet worden vermeld dat karmijn de enige kleurstof van dierlijke oorsprong is. Karmijn wordt ook wel "echt karmijn", karmijnzuur of cochenille genoemd. Onder geleerden is er onenigheid over de vraag of karmijn halal of haram is. Vanwege deze onopgeloste kwestie en de daarmee gepaard gaande onzekerheid raden wij het eten van karmijn af.
Schellak (E904) - het uitwerpsel van de lakluis
Schellak is een uitwerpsel van de lakluis, die voorkomt in Midden-Amerika. De consistentie van schellak doet denken aan hars. De vrouwelijke lakluis voedt zich met het sap van bomen en planten en neemt dit in zich op. Dit sap verandert in het lichaam van de luis in lak. Van deze lak maakt de luis een beschermende huls voor haar eitjes, totdat de jongen uit het ei komen en zich een weg door de laklaag boren. De uitscheiding van de luis, schellak genoemd, wordt van de bomen geschraapt, gekookt en verwerkt tot het levensmiddelenadditief E904 schellak. Schellak (E904) wordt in snoep gebruikt als glans- en bindmiddel.
De vraag of schellak haram of halal is, is omstreden onder de geleerden. De geleerden die schellak als haram beschouwen, motiveren dit met het verbod op het eten van uitwerpselen.
Andere geleerden beschouwen schellak als halal. Zo zeggen de geleerden van de Al-Azhar-universiteit in Caïro dat de winning van schellak vergelijkbaar is met de winning van honing, waarbij het sap van de bij wordt omgezet in honing.
Cysteïne (E920/E921) - kan soms varkenshaar bevatten
Cysteïne is een levensmiddelenadditief en wordt vaak cystine, L-cysteïne of L-cystine genoemd. Cysteïne kan synthetisch worden geproduceerd of uit keratine worden gewonnen. De keratine die voor cysteïne nodig is, kan worden gewonnen uit hoorns, veren, haren of varkensborstels. De EU heeft het gebruik van mensenhaar voor de winning van keratine of cysteïne in 2011 verboden.
Cysteïne wordt gebruikt om het gluten in meel af te breken. Daardoor kan het deeg gemakkelijker worden gekneed. Bovendien plakt het deeg daardoor niet aan de machines en verloopt de productie sneller. Cysteïne kan dus voorkomen in brood, broodjes en verschillende deegwaren. Omdat cysteïne niet altijd per se varkenshaar hoeft te bevatten, kun je bij de fabrikant navraag doen over de productie wanneer cysteïne (E920/E921) in de ingrediëntenlijst staat.
Ethanol – alcohol in aroma's
Om levensmiddelen zoals snoep een bepaalde geur of smaak te geven, worden in de levensmiddelenindustrie aroma's gebruikt. Het komt vaak voor dat deze aroma's ethanol of alcohol als drager bevatten.
Kruisbesmetting – verontreiniging door vermenging van sporen
Ook als snoep geen van de hierboven genoemde ingrediënten bevat, bestaat het risico dat het niet als halal wordt beschouwd wanneer er sprake is van kruisbesmetting. Bij kruisbesmetting kan snoep worden geproduceerd in industriële installaties waar ook niet-halalproducten (die bijvoorbeeld varkensvlees bevatten) worden gemaakt. Hierbij kunnen sporen van niet-halalproducten op het snoep terechtkomen, waardoor het snoep niet als halal kan worden aangemerkt.
Zoek je een zoet cadeau voor de vastenmaand of het Suikerfeest? Hier vind je onze Ramadancadeaus – halal-gecertificeerde zoetigheden als geschenkdoos, blik of bundel.
Hier kun je halal snoep kopen.
Inloggen